Hur du får studiemedlet att räcka månaden ut

20140224_123918

Gör en budget!
Lista först upp alla utgifter du har på en månad.
Exempelvis.. hyra, mat, hemförsäkring, mobilräkning, kurslitteratur, busskort, hygien, fritid.Tar du studiebidrag och lån på 100% får du ut 9004 kr av CSN varje månad. Att prioritera dom fasta kostnaderna är A och O, speciellt hyran – hoppa ALDRIG över att betala den! Annars riskerar du att bli vräkt. Skulle du missa att betala, ring till hyresvärden eller till hyresbolaget DIREKT! Om dina utgifter hamnar under 9004 kr, spara undan dom pengarna till oväntade utgifter.. ex. om datorn går sönder. Hamnar utgifterna över 9004 kr har jag några tips på saker du kan göra för att minska dom. Att försöka förhandla sig till billigare utgifter är inte svårt. Sätt dig ner och ta dig tid att sök fram vad det finns för alternativ:

Boende
Att dela lägenhet med någon är oftast billigare än att bo själv.

Mobilräkning
Se över hur mycket du ringer? Kanske mer värt att byta från kontantkort till abonnemang eller tvärtom?

Träning
Träna gratis genom att snöra på dig skorna och bege dig ut i naturen.

Kurslitteratur
Köp endast begagnat och var inte rädd för att pruta!

Smartbudget
Ta hjälp av ett budgetverktyg för att göra din hushållsbudget.

Frisör
Införskaffa en billig frisörsax från Clas Ohlson och klipp håret själv. Tutorials om hur du gör finns på Youtube – här & här eller genom att söka på ”how to cut your own hair”.

El
Jämför elpriserna mellan olika bolag och släck lamporna i dom rummen du inte är i. Dra även ut kontakterna till dom apparater du inte använder/köp en timer du vrider igång 5-10 minuter (ex. till mikrovågsugnen). En mobilladdare som sitter i uttaget drar ström, även om den inte är kopplad till en mobil.

Fest
Lämna kontokortet hemma och ta endast ut så mycket kontanter som du har råd att göra av med.

Färdmedel
Busskortet på LLT blir det billigare ju mer resor du köper ex. månads, halvårs, årskort.
Investera i en cykel.. hallå! Du bor i en av dom cykelrikaste kommunerna i landet. Här cyklar vi på vägen, på trottoaren.. ja överallt 🙂

Mat
Gör alltid en vecko-matlista och handla aldrig hungrig! Googla på ”billiga recept” och ”studentrecept”. Försök att göra matlådor och frys in och ta alltid kaffe med dig hemifrån. Har du en bil eller känner en kompis som har, passa på att storhandla! Drick vatten till alla måltider och kolla alltid kilopriset på maten och meterpriset på toapappret. I Luleå handlar du billigast mat på Willys. Glöm inte att fixa Willys+!

Internet
Köp inte ett mobilt bredband om du har gratis surf på mobilen. Surfa istället genom din mobils wifi hotspot.

Förbrukningsvaror och hygien
Dollarstore har billigast toalettpapper, diskmedel, tvättmedel, shampoo, balsam, tvål, deodoranter och tandkräm.

Bostadsbidrag
Om du är mellan 18-28 kan du få bostadsbidrag från försäkringskassan.

Kläder och skor
Bli medlem i dina favoritbutikers klubbar. Men kolla upp först om du måste betala om du inte handlar där tillräckligt ofta! Är du medlem skickas det ut rabatter och erbjudanden lite titt som tätt. Googla även på ”rabattkoder” på nätet. Gillar du begagnat, besök Myrorna eller Röda korset.

Studentrabatter
Innan du handlar, kolla upp om butiken erbjuder studentrabatt.

Sluta småhandla!
Några kronor här och där blir en stor summa i slutet av månaden. Tänk över dina köp! Och spara alltid undan pengar samma dag som du fått CSN:et, inte i slutet av månaden. Spara ner en app i mobilen där du börjar skriva in varje inköp. Då håller du koll på hur mycket du har kvar på kontot.

Extrajobba
Att ta ett extrajobb någonstans kan både vara bra för plånboken, men även för ditt sociala liv. Du träffar nya människor och få uppleva någonting annat än bara kursböckerna. Kan även göra att motivationen hålls uppe genom att du får uppleva båda världarna.

Economista
Lyssna även på Isabellas och Pingis podcast om hur du kan tänka smart kring dina utgifter i vardagen.

Kläder
Ha klädbytardag med vännerna eller handla secondhand (Röda Korset, Myrorna) eller varför inte sy om plagg som du är less på?

Skor
Investera i ett par skor med bra kvalité. Såna håller i flera år och gör att du sparar in pengar genom att du slipper köpa nya varje år.

Möbler
Sök på ”Luleå köp och sälj på” Facebook så kommer en massa grupper och sidor upp. Här hittar du begagnade möbler och prylar för jättebilliga priser. Även Röda Korset och Myrorna har billiga möbler. Är du ute efter nytt så är bästa alternativet Jysk eller Ikea i Haparanda.

 Återanvändbara artiklar
Håll ögonen öppna efter återanvändbara grejer.. som den här bakplåtsduken. Den kan du använda om och om igen.

Spara
Spara undan pengar i början av månaden, inte i slutet!

Lev inte för månaden
Se alltid till att du har pengar över till minst 2 månadshyror, ifall du inte blir berättigad till CSN.

 Pruta på allt!
Ja nästan iallafall. Senast jag var på Lindex så var det hål i en tröja. Jag frågade kassörskan om vad hon kunde göra åt priset och hon drog av 20%. En annan incident var på en restaurang i stan där jag och mitt sällskap fick ett jättedåligt bemötande. Detta talade jag självklart om och behövde inte betala notan och fick en ursäkt och ett presentkort. Det ni!
Sätt upp mål!
Det är lättare att spara om du vet vad du sparar till, ex. en resa, pengar till sommaren, en cykel.
Tygpåsar
Skippa plastpåsarna för 2 kr styck och använd tygpåsar istället. Ekonomiskt och mer skonsamt för miljön. Köp sen avsedda avfallspåsar till soporna.
Tink
Ladda ner appen Tink för att lättare hålla koll på dina inköp.

Var nöjd med det du har
Måste man köpa nytt hela tiden? Ta dig en funderare.

Dra ner på onyttigheterna
Ja du vet.. kakor, läsk och godis.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppa till verktygsfältet