1. Gör en budget!
  Jag vet, det är verkligen skittråkigt att sätta sig ner och titta på vad man har för utgifter. Men hur ska du annars kunna överleva på dom pengarna du får varje månad? Mitt tips är att första räkna ut fasta avgifter (såna du inte kan överleva utan) så som hyra, el, telefon, mat, hemförsäkring. Sen räknar du ut dom rörliga avgifterna ex. alkohol, hämtmat, nöjen.
 2. Köp begagnad kurslitteratur.
  Är du riktigt noggrann med att inte nöta boken alltför mycket kan du se sälja iväg den för samma eller ett dyrare pris, beroende på hur efterfrågan ser ut för tillfället. Tänk därför inte på att hålla kvar böcker för länge då många författare är rätt pigga på att släppa nya upplagor. Men innan du säljer i så fall så är det värt att kolla upp så att du inte behöver samma bok inför en framtida kurs (om du läser program).
 3. Spara undan pengar.
  Och sparar pengarna precis när du fått dom, inte i slutet av månaden. För annars är risken stor att du sprättat upp allt!
 4. Köp storpack på Willys!
  Här i Luleå är det Willys som har dom billigaste priserna när det kommer till storpack. Låna en polares bil och bunkra upp med ex. toapapper och frysvaror.
 5. Sluta spontanshoppa!
  Tror inte det behövs någon närmare förklaring varför. Gör det inte! Det är ofta här som pengarna försvinner. Gå därför inte på erbjudanden som ”3 för 1” om du annars aldrig brukar köpa just den produkten.
 6. Börja använda frasen ”jag har inte råd, jag är student” mer ofta.
  Den funkar alltid!
 7. Testa lev mer minimalistiskt.
  Gör en capsule wardrobe, köp och behåll inte saker du nästan aldrig använder..
  Finns massvis att minimalisttips på youtube!