9 saker jag önskar att jag visste innan jag började plugga på universitetet

  1. Det är inte alls som att plugga på gymnasiet! Lura inte dig själv. Bara för att du var duktig på gymnasiet är inget kriterie på att du kommer ha den självdisciplinen som krävs för att studera på universitetsnivå.
  2. Börja lära känna människor från dag 1. Jag vet, vi blir tillsagda att det är viktigt att knyta kontakter med arbetslivet, men jag skulle säga att lära känna andra studenter är minst lika viktigt. Ta tillfället i akt att göra det under din nolleperiod. Skulle det vara så att du inte är med på den av någon anledning, använd STUK! Själv minglar jag runt så fort jag får tillfälle. Ett tips är att prata en stund med en person och be dem lägga till dig på facebook. Voila, du har en vän!
  3. Snälla, gör något annat än att bara plugga! Och med annat menar jag något som får dig att lämna din bekväma comfortzone, din studentlägenhet. Är du ny inom engagerandet skulle jag tipsa dig om att söka till nån av studentföreningarna. Själv är jag just nu med i kvinnokören Embla, vilket jag rekommenderar starkt att du söker till om du gillar att sjunga!
  4. Gör en planering för varje läsperiod och märk ut deadlines. Att ha en översikt om vad som behöver göras är otroligt bra om man helt plötsligt får en sån där ”jag orkar inte plugga”-dag.
  5. Spara undan en del av ditt CSN. Jag kallar det fuck off-pengar, andra oförutsedda utgifter. Är inne på min tredje laptop, blev med glasögon år 2 och valt att plugga 50% under en läsperiod. Då var jag glad att jag hade lagt undan pengar, istället för att tvingas dra in på något jag verkligen behöver eller låna av någon i min närhet.
  6. Det är okej att hoppa av, byta program, byta inriktning, ta studieuppehåll, gå ner och plugga på halvfart/kvartsfart. Det är din utbildning och din framtid! Jag har kompisar som gjort minst 2 av dessa. Själv bytte jag inriktning på min utbildning inför år 2, vilket jag inte ångrar en sekund. Börjar du bli osäker på din utbildning, boka en tid med din studievägledare.
  7. Det här är något som några av er inte kommer hålla med om, men jag vill understryka att det här är min åsikt. Välj inte utbildning enbart efter vad du kommer ha i lön. Absolut spelar lön roll, men jag tycker inte att det ska vara det som driver dig. Tänk även på vad du är intresserad av. Du ska ju trots allt arbeta med det nästan varje dag till du går i pension, det är en lååång tid. Något som är smart att utgå från är att välja något som du skulle kunna sitta uppe och läsa om hela natten. Jag sökte in på psykologi, kandidat 2007. Fråga mig inte varför. Hade definitivt inte intresse för det, men ändå skulle jag läsa det av någon anledning?
  8. Personer runt omkring dig som själva aldrig läst på universitetet, kommer ha åsikter om dina studievanor. Jag säger bara en sak ”skit i dem”! Vet inte hur många gånger jag fått höra att jag borde läsa till något annat. Ja, statsvetenskapsprogrammet är en bred utbildning, men i 1,5 års tid har jag varit på det klara att det är kommunikatör inom myndighet eller förvaltning som är mitt mål. Det spelar ingen roll hur ofta jag upprepar det till samma människor, de känner ändå att de måste fråga ”vad blir du då? slänger du inte bort din tid?”. Det jag brukar tänka då är att dessa personer inte kan må särskilt bra. Det dessa personer måste förstå är att det är en tuff utmaning att plugga på universitetet och då behöver man all peppning man kan få! Man har nog fullt upp med den där lilla destruktiva rösten i sitt egna huvud när det är tufft, vi behöver inte flera.
  9. Här kommer den sista och mest allvarliga punkten. Okej, ni kör vi! Var beredd på att du kommer må skit i perioder. Det kommer vara tentastress, deadlines, omöjliga lärare, kurslitteratur som man inte fattar ett skvatt av.. och så vidare. Men, du är inte ensam! Jag och alla runt omkring mig har varit riktigt nere ibland. Men det viktiga är att inte fastna där nere i mörkret allt för länge. Du kanske är en sån som måste nå djupet innan du kan studsa upp, men snälla lova mig att du tar dig i kragen och studsar upp. Det kommer vara jobbigt som f-n! Det vet jag, som förutom all stress med skolan även gått igenom två break-ups under tiden jag pluggat. Men skulle det vara så att allt känner överväldigande, vänd dig till Studenthälsan på campus eller ring vårdcentralen.

Tänk på att du lär dig alltid något av alla utmaningar! Vare sig du klarar dem eller inte. Jag har en filosofi att ”allting händer av en anledning”.

Avslutar med tre videor som jag spelade på repeat i våras när jag behövde bli peppad.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppa till verktygsfältet